2024.05.09.Hunyadi-tanösvény bejárása, HSE kopjafa koszorúzás.

A Híradó tagozat szeretettel meghívja nyílt programjára más tagozatok tagjait 2024. május 09-én Bp. XXII. ker. Háros utca 1-3. Hunyadi tanösvény látogatására.

Program: tájékoztató a Hárosi-öbölről, a Hunyadi-tanösvény bejárása, HSE kopjafa koszorúzás.

Találkozó: 10.00 órakor a 33, 133E, 114, 213, 214 buszok Háros utcai megállójában, vagy gépkocsival a helyszínre XXII. Háros utca 1-3.

A mellékelt Google térkép alapján gyalogosan 16 perc séta a HSE horgásztanyára.

MEGTEKINTÉS A GOOGLE TÉRKÉPEN

Érkezés és program kezdés: 10.30.

A program ingyenes. Maximált létszám 30 fő, a Természetvédelmi terület miatt.

A Hunyadi tanösvény fenntartója, gondozója a Honvéd Sporthorgász Egyesület. A tanösvény bejárása az ő vezetésükkel valósul meg. A tanösvényen a kényelmes séta kb. 1.5 km hosszú, amely bő egy órát vesz igénybe.

Esőnapot nem tartunk. Kizárólag viharos szél, felhőszakadás, vihar esetén halasztjuk el a programot (Ezt előjelzések alapján telefonon és/vagy E-mailben tudjuk egyeztetni a kirándulás előtti napon).

A ruházat zárt, erős, szakadásmentes legyen, kényelmes zárt cipő. Esős napon, vagy közvetlenül eső utáni napon vízálló öltözet szükséges, Rövid nadrágban nem javasoljuk jönni, még kifejezetten melegben sem. Kullancs- és szúnyogriasztó használata is javasolt.

Lesz halászlé ebédre, ezért az igényeket a jelentkezéskor adjátok meg, ezért majd fizetni kell. Programzárás kb. 14.00.órakor lesz, de ez kötetlen, mert ezután még tovább is lehet beszélgetni, sétálni, felfedezni a táj szépségeit.

Jelentkezni 06 20 928 6179 telefonszámon 08.00-17.00 óra között, vagy a kecskemeti.andras@hotmail.com email címen 2024.05.02-ig. Jelentkezéskor kérem a nevet, telefonszámot, email címet, a tagozat megnevezését, és a halászlé igényt megadni.

Jelentkezzetek minél többen! Ha a programra túljelentkezés lesz, egy új időpontban meghirdetjük újra.

Percekre a nyüzsgő városi forgatagtól, néhány száz méterre a kikövezett partoktól, igazi vízparti hangulat, szinte őstermészeti kép fogadja a Hárosi-öbölbe tévedő, gyanútlan városlakót. Az idő lelassul, így megcsodálható a túlparti ártéri erdő, a csillogó víztükör.

A Hunyadi-sziget teljes területén ártéri ligeterdők találhatók. Erdeiben túlnyomórészt fehér nyárak (Populus alba), fűzfélék, szilfák találhatók. Idegenhonos fafajok közül sok díszkerti fajt az emberek hordtak be, egy helyen még fenyőfákat is láttunk. Megtalálható itt az eperfa, a zöld juhar, valamint a gyalogakác, melyek közül egyik sem őshonos ártéri erdeinkben. Elterjedésüket megkönnyítette, hogy a szigetet régebben marhalegelőként használták (egykori neve utal erre: Mészáros-sziget), így az ártéri erdő térhódításával együtt más fajok is otthonra leltek az újra népesülése szigeten. Jelenleg semmiféle erdőgazdálkodás nem folyik itt, mindössze a veszélyessé vált leszakadó ágakat távolítják el a tanösvény útvonaláról.

Puhafás, fűz-nyár ligeterdőkben gyakori látvány a magas fákra kapaszkodó kúszónövények. A parti szőlő, a komló, az erdei iszalag által benőtt törzseken még egy avarszint alakul ki, sajátos élővilágot alkotva. A kusza liánok között fennakadnak a lehulló levelek, és ebben a védettebb környezetben főleg az ízeltlábúak találnak kedvezőbb életkörülményeket. A függőavar meglehetősen ritka, de annál látványosabb jelenség.

  Szekuláné Csilla
BPNYKLUB KB elnök
    06 30 074 2887