2024. április 11. Hegyek között, völgyek között

Látogatás a 75 éves MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton

A BPNYK Törzsasztal tagja, Pácser Bálint szervezésében, több tagozatból érdeklődők népes csoportja látogatta meg az éppen 76 éves budapesti Gyermekvasútat. Sokan közülük maguk is kisvasutasként szolgálva sok időt töltöttek el a megállókban, pénztárakban, vagy éppen jegykezelőként. A nosztalgia mindenkit elragadott, élvezettel idézték fel egy életre szóló, ott szerzett élményeiket, az ott bevésődött szolgálati fegyelmet. Ma is büszkék múltjuk ezen darabkájára, amelyhez az út kizárólag jó tanulóként volt lehetséges.

A Gyermekvasút (akkor: Úttörővasút) vonalát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen. Itt, a vasútvonal kezdőpontján a „motorszín” épületben tavaly berendezett kiállítás ismét látogatható, ahol a vasúttal összefüggő tárgyi emlékeken kívül két nosztalgiajármű, a kis szalonkocsi és a postakocsi is megtekinthető. A Gyermekvasút ma is kedvelt kirándulóhely, vonatszerelvényei a végállomások, Hűvösvölgy és Széchenyi hegy között menetrend szerint közlekednek. Gyermek-vasutasok közreműködésével, de természetesen felnőtt felügyelet mellett zajlik ma is a forgalom. A hagyományos személyvonatok mellett igazi vasutascsemege, hogy időszakosan közlekedik egy gőzvontatású nosztalgiavonat is.

Gyülekező

Idegenvezetőnk Tósoki Károly

A vonaton
A vonaton

Április 11-én – az első kapavágás 76. évfordulóján – a Törzsasztal tagozat érdekes programot szervezett a Budai hegyekbe, a MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasútjára.A villamosról leszállva többeknek riasztó volt a több mint 50 lépcsőfok megmászása, de felérve a “csúcsra” már vidámabb volt a hangulat. A csoportot Tósoki Károly nevelőtanár (igen, a hadihajós társunk, Tósoki alez. fia!) köszöntött és volt egész nap idegenvezetőnk. Végignéztük a gyermekvasutasok egy szolgálati napjának minden mozzanatát. Kellemes időben vágtunk neki a közel egy órás vonatozásnak, fel Széchenyi-hegyig. Útközben a volt úttörővasutasok (hatan voltak ilyenek közöttünk, pl. dr. Keszthelyi Gyula ddtbk. Pásztó György ezds, Ádám János alez.) emlékeit, sztorijait hallgathattuk, no meg érdekes kérdések helyes válaszait tippelhettük meg egy-egy hűtőmágnes jutalomért.

Széchenyi hegyen

Pihenés
Jön a vonat

Széchenyi-hegyen a forgalmi iroda munkája mellett, a régi kocsiszínben a jubileumra elkészült mini kiállítást tekintettük meg. A korabeli fotóknál nagy volt az izgalom. Sokan keresték – és néhányan találtak is –  képeket, melyeken 50-60 évvel ezelőtti énjüket láthatták viszont. Sürgetett az idő, indulni kellett vissza, hisz még várt egy titokzatos programrész, a Vontatási Főnökség telephelyének bejárása. 

Visszaúton, továbbra is szikrázó napsütésben, jó hangulatban telt az idő, főként amikor idegenvezetőnk felhívta a figyelmet Szép Juhászné állomás után az un. “panoráma völgyre”. Kattogtak a fényképezőgépek, okostelefonok, hogy megörökítsék a főváros csodálatos látképét. Hárshegy állomást elhagyva egy újabb érdekesség várt bennünket, a nagy szintkülönbség kiváltását szolgáló “hajtűalagút”. A mozdonyvezető, a hagyományoknak és ránk való tekintettel a világítást leoltotta az utastérben, melyet – ha kissé halkabb is, de – az annak idején divatos, immáron nosztalgia sikítás kísért.

A hűvösvölgyi Fűtőházban a terület legjobb ismerője fogadott, aki bemutatta az épp itt álló – szabadnapját töltő – mozdonyokat és egyéb gyermekvasúti járműveket. Megnézhettük a közel százéves, most is közlekedő, gőzmozdonyt, a Lillafüredről “kölcsönkapott” első dízelmozdonyt és a direkt ide készült szerelvényeket. Dicséretére legyen mondva csoporttársainknak, hogy a  “rövid” látogatás közel másfél órásra sikeredett az érdeklődés miatt.

Emlékezetes nap volt a számunkra és hogy az itteniek is emlékezzenek ránk, egy a Térképészeti Intézetben erről a tájról készült dombortérképpel búcsúztunk.

S hogy hogy érezték magukat a résztvevők? Talán elég annyi, hogy a búcsúzás után még órákig folyt kisebb csoportokban a beszélgetés, a nosztalgiázás a vasúti bisztróban..

KODAK Digital Still Camera
KODAK Digital Still Camera
KODAK Digital Still Camera

Kellő érdeklődés esetén szeptemberben megismételjük a programot, de addig is érdemes ellátogatni a www.gyermekvasut.hu weboldalra, sok érdekes hírrel, programmal találkozhattok.

Pácser Bálint

Törzsasztal tagozat elnöke

Vélemény, hozzászólás?