45 éves a MH Budapesti Nyugállományúak Klubja Híradó tagozata

45 év nem kis idő! A kezdet mindig nehéz. Utat törni mindig a legfáradságosabb legbátrabb tevékenység. Tekintsünk vissza, hol kezdték elődeink. Az MN Központi Tiszti Házában összevontan Központi Nyugdíjas Klub működött. A létszám növekedése miatt (kb. 3000 fő), hogy könnyebben kezelhető legyen a csoport, elsőként Szepezdi Dezső ny. alezredes a híradó szolgálat korelnöke kezdeményezte önálló fegyvernemi tagozatok létrehozását, melyet a Klub Közgyűlése elfogadott. 1978. május 31- én a Központi Klub vezetősége, és a MN Híradófőnökség támogatásával megalakították a Híradó Társadalmi Bizottságot.

A Híradófőnökség a kapcsolat ápolása, a Bizottság segítése, támogatása, tájékoztatása érdekében összekötőt nevezett ki, első alkalommal Zentai Miklós alezredes személyében, aki nagy örömünkre mai napig tagja Tagozatunknak! Munkatervet készítettek, melyben fő célkitűzésként meghatározták: – Segítik a nyugállományú híradó katonák, közalkalmazottak és családtagjaik szabadidejének kulturált eltöltését; – Segítik a szakképzettséget szinten tartó technikai önképzést; – Támogatják a bajtársi szellem, a szolidaritás kialakítását, erősítését; – Segítik az új informatikai eszközök, rendszerek, megismerését; – Kialakítják az idősek, betegek, elesettek segítésének rendszerét; – Aktív klubélet kialakítása, hogy mindenki találjon kedvére való programot. Ezeket a célokat érvényesnek tartjuk napjainkig, kiegészítettük az elhunyt bajtársak illő búcsúztatásával, emlékük méltó megőrzésével, komoly kulturális, baráti és szabadidős programok szervezésével, színvonalas klub összejövetelek tartásával. Ebben az időben született döntés arról, hogy a Bizottság havonta tart összejövetelt, mindig a hónap első csütörtöki napján – ezt a mai napig tartjuk. A Híradó Társadalmi Bizottság első elnökének Szepezdi Dezső alezredest, választották meg, aki ezt a munkát több cikluson keresztül 20 éven át, nagy odaadással végezte.

Később, 1989-ben a Bizottságokat Tagozatokká nevezték át. Szepezdi Dezső Örökös tiszteletbeli elnökként a rendezvényeken rendszeresen részt vett, és segítette munkájukat. 1998-ban Koltai István ny. ezredest választotta a tagság elnöknek, aki elődje felfogásában folytatta a munkát, bővítette a vezetőséget, fiatalított, helyetteseit gondosan felkészítette. Megszerzett ismeretei alapján rendszeresen tartott egészségügyi felvilágosítást, tanácsadást. Akkoriban kezdődtek a kivetítéses tagozati ülések, melyet napjainkban is tartunk. Lelkesen dolgozott, míg betegsége ezt lehetetlenné nem tette.

2013-ban Soós Tamás ny. alezredest választotta a Közgyűlés elnöknek, aki addig is elnökhelyettese volt 8 éve. Tamás nagy szorgalommal, lelkesedéssel végezte feladatát. Jó kapcsolati tőkéjét felhasználta a Tagozat érdekében, kirándulások szervezésére, különböző anyagi természetű dolgok beszerzésére, rendezvények színvonalának növelésére. Jó kommunikátor volt, sokat írt különböző újságokba a klub, a tagozat életéről. Különösen nagy gondot fordított a rászorulók segítésére. Nem egy alkalommal fordult elő, hogy háznál javításokat is bevállalt. Mindezt addig végezte, míg a Covid hirtelen el nem ragadta közülünk.

2021-ben Kecskeméti András honvéd főmunkatárs korábbi titkár lett a megbízott elnök, majd Károly László következett. Alapítás óta tagozatunk alapvető céljai nem változtak. Éves munkaterv szerint dolgozunk, a programok hónapokra vannak lebontva. Előfordult többször, hogy át kellett tervezni, pl. múzeumlátogatást, mert nem nyitott ki a múzeum, vagy sikerült az adott időpontra egy jobb programot találni, és arra mozgósítottuk tagjainkat. Klubnapjainkat hagyományunk szerint minden hónap első csütörtökén tartjuk. Köszöntjük a hónapban születetteket, és a névnapjukat ünneplőket. Minden hónapban szervezünk 1 klubnapot, 1 közművelődési, és 1 szabadidős programot legalább, de rendre többet sikerül megvalósítani. Az adott hónap legjellemzőbb ünnepeiről megemlékezünk (nőnap, anyák napja, idősek napja, évfordulók stb.) szinte minden hónapban van egy kiemelkedő esemény. Ritkán esik meg, hogy ne legyen egy aktuális vers. Korábbiakban Willner Károlyné Margitka, mostanában többnyire Nagyné Turcsányi Judit előadásában hangzanak el. Mindig ismertetjük a Klub közművelődési szervezéseit, és a kiemelt kegyeleti teendőket. Igyekszünk nem túl hosszúra nyújtani, mert a legfontosabb, hogy tagjaink tudjanak beszélgetni egymással örömről, egészségről, meg mindenről, ami érdekes. Taglétszámunk 120 fő körül mozog. Sokan elmentek közülünk, de új tagjaink is jöttek. Többen a megkeresésünkre volt kollégákból tagokká váltak, ezt a gyakorlatot tovább folytatjuk. A baj, hogy nő az életkor, és egyre kevesebben tudnak mozogni. Tagjaink jó része csak segítséggel tudja a lakását elhagyni, így összejöveteleinket sem tudja látogatni. Velük főleg telefonon, ritkábban levélben, és látogatásokkal tartjuk a kapcsolatot. A Covid miatti bezártságot nem sikerült teljesen leküzdeni. A rendszeresen járó tagok kb. 20 %-a távolmaradt.

Tagozatunk életében, mint minden területen, folyamatosak a változások. Alkalmazkodni kell. Alapvetően magunkra számíthatunk ma is. Fő bevételünk a befizetett tagdíj. Komoly segítség még a PT Híradó Bajtársakért Alapítvány támogatása. Ami korábban gyakorlat volt, az anyagi, természetbeni támogatás minimálisra csökkent. Az ingyen buszok időszaka elmúlt, a különböző kedvezmények száma zsugorodott. Elég lehetetlen helyzet, hogy az árak emelkedésének hatására egy emléklap vagy oklevél átadás is jelentős költség lehet! Meg kell köszönnünk a MH támogatását, hogy klubnapjainkat itt a Stefánia palotában, rendezhetjük meg. Sajnos várható, hogy ebben is változások lesznek, de reméljük, hogy ha más formában is, de megmarad a lehetőségünk. Idősebb tagjainkkal telefonon tartjuk a kapcsolatot. Vezetőségi tagjaink között elosztottuk, ki kit patronál azok közül, akik nem tudnak közénk járni, hogy megmaradjon a kapcsolat velük. Érezzék, hogy közénk tartoznak, érezzék az odafigyelést. Akik nem tudnak a klubba bejárni, zömmel egészségi okokból, tagjaink maradnak. Közművelődési kulturális és szabadidős programjaink évente szép számmal vannak. Jól alakult a tagozatok közötti együttműködés, hogy egymáshoz be lehet jelentkezni programokra létszám határig. A Klub programjai, különösen a közművelődési programok napjainkra visszanyerték régi fényüket.

A híradó egyesületekkel, klubokkal kapcsolatot tartunk, ez is tágítja lehetőségeinket. Kiemelkedő az együttműködés a testvérszervezetünkkel a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesülettel, kapcsolatot tartunk a váci Honvéd Nyugdíjas Egyesülettel, a székesfehérvári Nyugdíjas Klub Híradó és Vezetésbiztosító Szekciójával, és a Zrinyi – Bolyai János Nyugállományúak Klubjával. A munkák, programok szervezését a vezetőség végzi. Ha végig nézzük a ciklusra megválasztott tagokat, nem vagyunk túl jó helyzetben. Hárman elmentek közülünk, tartósan betegek is vannak, az egészségi állapotunk sem maradt változatlan. Ezért azt az utat választottuk, hogy meghívtunk aktív tagokat, segíteni a munkánkat. Így jelennek meg új arcok a rendezvényeknél, és cél, hogy megismerjék a szervezéssel kapcsolatos háttértevékenységet, hogy tudják később hasznosítani.

Az elmúlt 45 évre visszatekintve megállapíthatjuk, hogy jó volt létrehozni, fenntartani, és érdemes tovább vinni a híradó tagozatot, és cselekednünk kell tagságunk érdekében. Elértük, és fenn kívánjuk tartani alapvető célkitűzésünket, hogy legyen egy demokratikus családias kis közösségünk, ahol mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb lehetőségeket, és szívesen vesz részt annak életében. Elért eredményeinket az utánunk jövők tovább fogják vinni, és fényesítik a hírvillámot, amely a logónkat is díszíti.

Károly László ny. alezredes

Author: MisikT