Tagozatok

Nemzetbiztonsági tagozat

A Nemzetbiztonsági Tagozat a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubjának (MH BNYK) 25. tagozataként 2007. december 13-án a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal (MK.KBH) Schweidel utcai objektumában alakult meg.

A tagozat elsősorban az MK. KBH állományából nyugállományba vonultakat és hozzátartozóikat integrálja tagjai közé.

A tagozat legfontosabb célja a honvédelem ügyének és a haladó katonai hagyományoknak az ápolása, a tagság művelődési, kulturált szórakozási és pihenési igényeik kielégítésére, a nehéz szociális helyzetbe kerülők segítése.

A tagozat működésének első éveiben szorosra fűzte kapcsolatát a budapesti elnökséggel, illetve nagy figyelmet fordított a KBH-tól nyugdíjba vonultak minél szélesebb körének bevonására. Ezt jól szolgálták a terv szerint havi rendszerességgel végrehajtott programok.

Már az első években kialakultak a tagozat hagyományai is. Folyamatosan megemlékezünk a kerek születésnapot ünneplőkről és ajándékkal illetve emléklappal lepjük meg Őket. Évente megünnepeljük a nemzetközi nőnapot, rendszeresen tájékoztatjuk a tagságot a BNYK programjairól és az MH nyugdíjasait érintő változásokról. Évente megrendezésre kerül az ulti verseny. Az első helyezet, egy évig megkapja az erre az alkalomra létrehozott vándorserleget. Az évet közös vacsorával zárjuk.

Az elmúlt évek eredményes, sokakat megmozgató programokról részletesen beszámolni szinte lehetetlen. A megalakulás óta eltelt időszakban végrehajtottak közül, a teljesség igénye nélkül az alábbiakban felsorolunk néhány jelentősebbet.

Az MH-val illetve a KBH-val a nyugállományba vonulás következtében megszakadt rendszeres kapcsolat hiányát igyekeztek pótolni olyan programok, mint a KBH azóta elhunyt vezetőjének Dr. Stefán Gáza vezérezredesnek a „ A KBH helye, szerepe a haderőreform utáni hadseregben „ című tájékoztatója. A KBH főigazgatója örömmel üdvözölte a tagozat megalapítását és támogatásáról biztosította.

Ugyancsak sikeres program volt a „Bevetési irány 2008” gyakorlat megtekintése, ahol Havril András vezérezredes a Honvéd Vezérkar, azóta nyugállományba vonult főnöke, meleg szavakkal köszöntötte a KBH nyugdíjasait és adott rövid tájékoztatást a haderő reformról.

A tagok kulturális igényeinek kielégítését szolgálta nyugdíjasaink Köszegi Edith keramikus, Baló Mária gyöngyfüző, és Kolossváry Miklós festő művészek kiállításai.

A világpolitikában való eligazodás érdekében külpolitikai tájékoztatásokat szervezünk, olyan előadókkal, mint Dr. Nógrádi György és Dr. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértők.

Az egészség megóvása érdekében rendszeresen részt veszünk a Honvéd Kórház által tartott nyílt napokon. Az MH Egészségügyi Központ felkérésünkre „Életet az éveknek. Egészségfejlesztés a mindennapokban” című előadást tartott részünkre.

Minden évben, hogy tagságunk megismerje a BNYK többi tagozatát, egy tagozat elnököt látunk vendégül, aki beszámol tagozatáról és az általuk végzett munkáról, valamint az együttműködés lehetőségeiről.

A BNYK ezen fiatal tagozata életképesnek bizonyult. Ezt nem csak a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattól és előd szervezetétől nyugállományba vonultak, hanem a közvetlen családtagok száma is bizonyítja.