Tagozatok

Hadihajós tagozat

„Navigare necesse est, vivere non est necesse.”

A hadihajós Nyugdíjas Tagozat a Budapesti Nyugállományú Klub részeként, 2001. június 09.-én 61 fővel alakult meg, a Honvéd Folyami Flottilla felszámolásának az évében.

Székhelye, a HM Kulturális és Szabadidő Központ Budapest, Stefánia u. 34.

Munkánkat éves terv szerint végezzük, figyelembe véve a Budapesti Nyugállományú Klub és az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (mint jogutód katonai szervezet) célkitűzéseit, főbb rendezvényeit és tagozatunkat érintő feladatait. 

A tagozat jelenleg 80 fővel működik egy 6 fős vezetőség irányításával. Tagságunk zöme a Honvéd Folyami Flottilla nyugállományú tiszt, tiszthelyettesei és polgári alkalmazottai, családtagjaik valamint volt katonái, továbbá a hadihajózás-hajózás iránt érdeklődőkből tevődik össze. Rendezvényeinken együttműködünk az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, a Magyar Tengerészek Egyesület, a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület, a Császári és Királyi Dunaflottilla  Hagyományőrző Egyesület  tagjaival, valamint a Budapesti Nyugállományúak Klub vezetésével és tagozataival.

 A Hadihajós Tagozat célkitűzései:

  1. A bajtársi szellem erősítésével a Flottilla és a hadihajózás történetének feldolgozása, haladó hagyományainak megőrzése, népszerűsítése;

  2. A kapcsolat fenntartása a jogutód szervezet, az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel;

  3. Az alakulat célkitűzéseinek a támogatása, a hagyományőrzés és a szakmai kultúra magas szintű fenntartásában;

  4. A tagság érdekeinek a képviselete;

  5. Tagságunkban erősíteni a hazafiasság és bajtársiasság érzését, a hajózás hősei és története iránti tiszteletet;

  6. Tagságunk szociális helyzetének elemzése, a rászorulók segítése a kegyeleti tevékenység végzése.