Klubelnöki felhívás

Kedves Klubtagtársak!

Az egykori Egyesített Tiszti Iskola, a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola, a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola valamikori hallgatói mérhetetlen szomorúsággal tapasztalják, hogy az egykori almamáterük nincs többé, mert 110 évvel ezelőtti a létrehozását követően az objektumot felszámolták, lerombolták. A helyén felépült az MVM DOME, mely egy multifunkcionális sportcsarnok, s több sportág részére nyújt korszerű versenyzési lehetőséget, de nekünk katonáknak azonban a sport szeretete mellett arra is emlékezni kellene, hogy mi volt a sportcsarnok előtt ezen a helyen.

Az 1898-ban felépült laktanya először az I. Ferencz József Magyar Királyi Honvédgyalogsági Laktanya elnevezést kapta és az 1. honvéd gyalogezred állomáshelyéül szolgált. Későbbiekben a laktanyában 1939-től a Bolyai János Honvéd Műszaki Akadémia, 1947-től a Honvéd Kossuth Akadémia kihelyezett akadémikus ezrede, 1957-től az Egyesített Tiszti Iskola működött, majd 1967-től kibővítve különböző létesítményekkel a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola, 1990-től pedig a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola. 2000-től az épületegyüttes lebontásáig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyik kihelyezett kara került ide.

Ezen a területen valamikor katonák állomásoztak, gyakorlatoztak, az első világháborúban az 1. honvéd gyalogezred harcaiban 25.000 katonát veszített.  Az épület komplexumban a Magyar Királyi Honvédség, majd a Magyar Néphadsereg, illetve Honvédség elsősorban műszaki irányultságú – légvédelmi tüzér, lokátoros, híradó, műszaki, hadtápos stb. – több ezer tisztjelöltje tanult, hogy egész életüket hivatásos katonaként – a mindenkori politikai rezsimtől függetlenül – a haza fegyveres szolgálatára áldozzák, illetve katonazenészek készültek katonai és egyéb rendezvények magas szintű biztosítására.

Néhány lelkes tiszt 2021 év végén egy emlékhely állítás gondolatával „Volt egyszer egy laktanya az Üllői úton” címmel petíciót indított, és a facebookon létrehozta „Az Üllői úti katonai emlékhelyért„ csoportot. A jogszerű működés érdekében csatlakoztak az „Európa Kontakt Buth Alapítvány szolidaritás katonáinkkal” projektjéhez, az alapítvány módosításával kapcsolatos feladatok végrehajtását az „Országos Bírósági Hivatal” jogszerűnek minősítette és határozatban elfogadta.

Az emlékmű nekünk és a jövő nemzedékének is a katonai tiszt képzés múltját, jelenét, jövőjét kell, hogy jelentse. Mi a múlt katonái ennyivel tudunk a nemes célokhoz hozzájárulni,

Az épületegyüttes 2008. évi lebontása óta eltelt másfél évtized alatt nem történt semmi a magyar tisztképzés ikonikus épületegyüttes emlékének megőrzése érdekében. Mi most láttuk elérkezni az idejét annak, hogy erre felhívjuk a figyelmet, és arra kérjünk mindenkit, anyagilag is támogassa a kezdeményezést!

Az Üllői út 133-135 alatt valaha állt katonai objektum méltó emlékhelye a múlt   és a ma katonanemzedékeinek anyagi támogatásával valósulhat meg, meg kell valósulnia, mert ez az ikonikus létesítmény és az itt tanult több ezer, hazájukat önzetlenül szolgált tábornok és tiszt emléke megérdemli ezt!

Ha Te is támogatni kívánod az Emlékhely létesítését megteheted két féle képen:

  1. Önállóan, névvel, vagy név nélkül az Európa Kontakt Buth Alapítvány Magnet Banknál vezetett

16200247-10018369 bankszámla számára, vagy a

Az átutalás közlemény rovatába feltétlen írd be az „Emlékhely” szót.  Az adományok állásának helyzettét megtekintheted a

       https://ekba.hu/szolidaritas-katonainkkal/emlekhely/emlekhely-tamogatok/ linken.

Bajtársi üdvözlettel:

Dr. Keszthelyi Gyula mk. ddtbk.
az MH BPNYKLUB elnök